Ciupercăria din Nuşfalău, concurenţă serioasă pentru marii producători de profil din Europa

Peste 800 de tone de ciuperci champignon şi pleurotus producţie în fiecare lună, 350 de angajaţi şi opt mii metri pătraţi cuprinşi în cele patru hale de producţie şi spaţii de depozitare, iată pe scurt, povestea unuia dintre cei mai mari şi competitivi producători de ciuperci din sud-estul Europei.

Nemeti Gergely, patronul firmei din Nuşfalău, a ridicat, cu eforturi financiare proprii făcute prin economii sau împrumuturi bancare, una dintre cele mai moderne ciupercării din Europa. A făcut-o cu mult curaj, la începutul anilor 2000, într-o perioadă în care consumatorii români nu se înghesuiau să consume masiv acest produs, deosebit gustos şi hrănitor, din diverse motive total neîntemeiate. Încet, dar sigur, proprietarul companiei „Boglar Champ” a reusit să-şi convingă clienţii că ciupercile produse de el nu doar că nu sunt toxice, aşa cum multă lume credea la vremea respectivă, dar sunt cultivate în condiţii ecologice şi după toate regulile „bio”. Nu se folosesc substanţe de stimulare a creşterii, chimicale sau orice alte produse care ar putea modifica structura, proprietăţile sau compoziţia produsului finit.

Pentru un kilogram de ciuperci vândut, firma primeşte între 2 lei şi 7 lei, cele mai mari preţuri fiind obtinute fireşte din comenzile venite din străinătate. Cu ajutorul profitului, Nemeti Gergely a reuşit să îşi doteze ciupercăria cu cele mai moderne tehnologii. Nici pentru întreţinerea spaţiilor din hale sau depozit nu se folosesc deloc substante chimice, chiar şi dezinfectarea halelor fiind facută cu aburi, evitându-se contaminarea aerului sau, mai rău, a pământului, cu produse chimice. Prin urmare, ciupercile produse la Nuşfalău sunt nu doar gustoase şi pline de nutrienţi ci şi sută la sută sănătoase şi naturale.

Patronul ciupercăriei a investit în această afacere până în momentul de faţă, peste şapte milioane de euro. Afacerea a început într-un spaţiu de 2000 de metri pătraţi şi cu o producţie lunară de până în 200 de tone, pentru ca astăzi să ajungă la cifre demne de un adevărat record pentru o firmă de profil din ţară. Absolut totul este automatizat, iar activitatea cât şi halele pot fi supravegheate din orice colţ al lumii, de către patroni. Halele dispun de un depozit frigorific încăpător şi performant, culturile de ciuperci sunt stropite prin asistarea automată a fluxului de apă, în funcţie de anotimp şi necesităţi.

Ciupercile nu cresc atât de uşor pe cât s-ar crede. Fiind o legumă pretenţioasă, ciuperca trebuie crescută la temperaturi ce trebuie respectate cu stricteţe, şi care trebuie să fie situate între zero şi maximum două grade. După ce a fost culeasă, ciuperca trebuie adusă cât mai repede posibil la temperatura de un grad. Ciupercile nu pot fi ţinute în depozit mai mult de o zi, iar dacă nu se vând, se aruncă indiferent de cantitate, nemaiputând fi comercializate. Patronul, deşi doreşte, spune că în România nu există încă o organizaţie sau un for care să certifice BIO ciupercile. Deşi după cum calitatea acestor produse o arată, ciupercile produse la Nuşfalău sunt dincolo de orice certificare care iată, nu este deocamdată posibilă la noi.

One Thought to “Ciupercăria din Nuşfalău, concurenţă serioasă pentru marii producători de profil din Europa”

  1. Tudor Ioana

    Ciupercile nu cresc atât de uşor pe cât s-ar crede. Fiind o legumă pretenţioasă, ciuperca trebuie crescută la temperaturi ce trebuie respectate cu stricteţe, şi care trebuie să fie situate între zero şi maximum două grade AICI E GRESIT, PASTRAREA SE FACE LA ACEASTA TEMPERATURA

Leave a Comment